Temmuz 01, 2009

Bir Yaz Aksami Sahil Manzaraları


Dun aksam, artik havalar isindigi icin aksam saatlerine ertelemek durumunda kaldigimiz, tempolu yuruyusumuzu yapabilmek icin yine sahildeydik. Yaz geldigi icin cok kalabalik olmaya basladi. Kalabalik, buyuk sehirlerde her yerde. Bu sebeple kanikasandi artik ama bazi seyler var ki, ben kaniksayamiyorum, kabullenemiyorum. Kalabalik sehirlerde yasamak demek, birbirimizin her turlu hakkini ozgurlugunu gasp etmek olmamali.

Havalarin duzelmesi ile beraber pek cok aile, evinin mutfagini, sahile tasidi. Artik beslenme aktivitesi sahilde gerceklesiyor. Sahil dumantalti, bilmeyen birisi cok rahat yangin var diye itfaiyeyi aramaya kalkabilir. Spor yapma amacli olarak orada bulunmama ragmen, eve dondugumda sacim basim mangal kokuyor. Her tarafta, pet siseler ve bilimum mutfaksal cer cop. Hafif bi esintide yayiliyor da yayiliyor, posetler siseler. Her yerde kocaman kocaman, piknik yapmak, mangal yapmak, tasmasiz kopek gezdirmek yasaktir yaziyor. Ama bunlarin üçü de yapiliyor.

Dun aksam, piknik yapmak, mangal yakmak, patates tava yapmak gibi klasik eylemlerin disinda bir eylem daha gordum. Guresmek! Evet, madem piknige geldik, o halde kultur fizik de yapalim derdinde, gures tutan 2 aile reisi de, esleri ve cocuklarinin tempolari ile beraber guresiyorlardi.

Bir diger olmazsa olmaz rituel de, cekirdek yemek ve kabuklarini mutlak suretle yere atmak. Su ana kadar daha 1 kisi bile gormedim ki cekirdegin kabugunu elinde tasidigi bir posete koysun. Yok boyle bir sey.

Banklarin etrafi cekirdek kabugu ile kaplanmis, orada oturanlarin ayak numarasi kadar bir alan bos sadece yerlerde. Anlayabilirsin yani, bu bankta 3 kisi oturmus, ortada oturan 43 numara ayakkabi giymis erkek gibi. Full cekirdek kabugu. Cok kotu ve felaket bir goruntu oluyor.

Yururken cekirdek yeme durumu daha da tehlikeli, agzindan kabugu attirabilen biri ile omuz omuza gelirsen vay haline...

Herkesin temiz hava alma hakki var, herkesin yuruyus yapma hakki var tabii. Ama bu kadar bencil olma hakki yok. Yurtdisinda, bizdeki parklardan kat kat buyuk yemyesil parklar gordum, ne bir mangal gordum cimlerde, ne de piknik yapip, cer copunu birakan gordum.

Piknik yeri konusunda bir sıkıntı varsa, yorum yapamam ama hepimizin kullanimina acik bu alanlari bu kadar kendine mal ederek yasamayi kabullenemiyor, sinirleniyorum.

Bir dolu cocuk var bu kulturle buyuyen ve yetiskin oldugunda bunu kendine hak gorecek olan.

Yesile olan hasretten de degil bu, hasret olsa yesile, kiyamaz coklamaya calisiriz, yok etmeye degil.

Anlam veremiyorum.

Uzuluyorum, sinirleniyorum.

2 yorum:

İrma dedi ki...

çekirdek kabuklarını yere atanları anlamıyorum uyarıncada her sabah süpürüyorlar ya diyor rüzgarla uçup etrafa dağılıyor
seninde dediğin gibi herkes herkesin hakkını gasp ediyor.

Best Wishes dedi ki...

Sevgili Irma,
Gercekten 40 dk yuruyus yaparken, sinirlerim o kadar geriliyor ki anlatamam...
Uyari kabul edecek biri olsa zaten yapmaz oyle degil mi. Soyleyince senden cok cikar sesler...
Of :(

Yorum Gönder

 

Best Wishes... | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates